În primăvara acestui an, la Crucea a început dezvoltarea unui proiect care vizează implementarea unui sistem hibrid menit să ducă la eficientizarea consumului de energie electrică pentru toţi consumatorii din comună. Marea problemă întâmpinată de către administraţia locală a fost finanţarea, dar recent s-a rezolvat şi acest impediment.
Primarul Gheorghe Frigioi a declarat ieri, pentru „Observator“, că a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul intitulat „Eficientizarea consumului de energie electrică pentru comuna Crucea“. Investiţia este una de viitor, deoarece consumatorii din localitate vor simţi în propriile buzunare eficienţa acestui proiect. Demersurile în vederea obţinerii finanţării au fost făcute încă din primăvara acestui an, atunci când documentele au fost finalizate şi când au fost obţinute toate finanţările pentru derularea proiectului. „Proiectul a fost depus pentru finanţare pe Programul Operaţional Sectorial, Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4 DMI. 4.2 – Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor regenerabile a biomasei, a resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie“, explică primarul Frigioi.
Investiţia a fost declarată eligibilă în primăvară, după care a fost derulat programul de precontractare. Pe 17 octombrie a fost semnat contractul de finanţare, iar perioada de implementare este de 18 luni de la data semnării. „Practic, se va implementa un sistem hibrid compus din turbină eoliană de 200 kW şi o instalaţie de biogaz de 100 mc, pentru producerea de energie electrică, în vederea reducerii costurilor. Ne interesează ca toţi consumatorii, respectiv instituţiile publice şi partea de iluminat public, să intre în acest proie