Medicul Răsvan Vasiliu (stânga) și mâna mâncată de lepră a lui Grișa.
În 1924, Brunea Fox a stat cinci zile printre leproșii internați la Spitalul Tichilești,din județul Tulcea. A scris un reportaj care a redat demnitatea unor oameni respinși, alungați și stigmatizați de ceilalți oameni care n-au avut cumplitul ghinion de-a se îmbolnăvi de lepră. Noi am stat doar o zi la Tichilești, suficient, însă, să-i cunoaștem pe ultimii 16 leproși din România.
Răzvan Prițulescu
FOTO: Andrei Dumitru
Tichileștiul e și azi un loc ascuns de lume, într-o pădure după dealuri, puțin mai sus de Isaccea, pe drumul care duce de la Tulcea la Brăila. De-a lungul vremii, au mai fost ziariști pe-aici, care au scris despre poarta neagră și ferecată a leprozeriei, despre leproșii care se mișcau prin curte ca niște zombi descărnați sau despre mirosul de moarte pe care-l evitau și păsările în zbor. Pe naiba. Poarta e albă și larg deschisă, leproșii sunt, cu excepția bolii, niște oameni foarte normali, ba chiar veseli, zburătoare am văzut cu duiumul, iar mirosul era de ostropel și venea de la bucătăria spitalului.
Și cu toate astea, boala este. E lepră. O boală infecțioasă și contagioasă care mănâncă trupul până la final. Bacilul Hansen, ticălosul responsabil de beteșug, poate supraviețui în mediul extern până la 10 zile. Teoretic, la Tichilești poți respira lepră. Practic, pacienții de aici sunt vindecați de forma activă a bolii, astfel că pericolul de-a ne întoarce acasă leproși e extrem de mic. Oricum, perioada de incubație poate fi și de 20 de ani. Vă ținem la curent.
Când politica e mai rea ca lepra
Medicul Răsvan Vasiliu (56 de ani) are-n grijă leproșii de la Tichilești din 1991, cu o pauză de câțiva ani cât a dat în patima politicii și a ajuns prefect de Tulcea. Curând, și-a dat seama că lepra e mai frecventabilă decât politica, așa că s-a înto