Suma care va fi alocată anul viitor autorităţilor locale pentru creditare, de cel puţin 800 milioane de lei, cât a fost plafonul maxim în 2013, va fi destinată investiţiilor şi co-finanţărilor pentru programele europene, şi nu pentru arierate, a declarat joi viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
"Plafonul de creditare pentru autorităţile locale pe care l-am stabilit în acest an cu Ministerul Finanţelor Publice a fost de 800 milioane de lei. Constatând nivelul uriaş de arierate al autorităţilor locale, nu numai FMI, ci şi noi (Guvernul - n. r.), s-a luat decizia corectă, după părerea mea, de a acorda împrumuturi pentru a stinge arieratele, pentru că altfel riscau să intre in faliment. Pentru anul viitor este discutat un plan, un plafon, care este cel puţin cât a fost până acum, eu sper să fie mai mult, care nu va fi destinat arieratelor, va fi destinat pentru investiţii şi co-finanţări de programe europene", a afirmat Dragnea, viceprim-ministru şi ministru Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la o conferinţă pe tema dezvoltării regionale organizat la Arenele BNR.
El a arătat că plafonul va fi probabil împărţit, după discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice, pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv o parte importantă pentru municipii, una pentru judeţe şi alta pentru zona rurală.
"Astea sunt discuţii pe care le vom finaliza împreună. Important este că anul viitor va fi un an în care banii de împrumuturi vor fi folosiţi pentru investiţii şi vor fi sprijinite şi stimulate UAT-urile (unităţi administrativ-teritoriale - n.r.) care au potenţial foarte mare, care pot beneficia de credit şi pot genera efect de multiplicare", a mai spus Dragnea.
La începutul lunii iunie, Ministerul Finanţelor a prevăzut un plafon de 800 milioane lei de împrumuturi pentru autorităţile locale, pentru achitarea arieratelor. Iniţial