Un nou virus gripal a fost descoperit la liliecii din Peru, conform unui studiu realizat de cercetători de la Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor, transmite LiveScience.
Virusul, ce a primit denumirea A/bat/Peru/10, aparține familiei virale gripale A, care provoacă îmbolnăviri în special în cazul păsărilor dar se poate răspândi și la alte animale și la om.
Virusurile gripale A poartă denumiri pornite de la două proteine aflate la suprafața organismului viral: hemaglutinină (H) și neuraminidază (N), aș cum ar fi H1N1. Înainte existau 17 tipuri cunoscute de proteine H și 10 tipuri cunoscute de proteine N. Interesant este că proteinele de la suprafața organismului viral A/bat/Peru/10 sunt într-atât de distincte încât virusologii au hotărât că este vorba de un nou tip viral: H18N11.
Testele realizate până în prezent certifică faptul că acest virus nu reprezintă o amenințare imediată pentru oameni, conform lui Ruben Donis, director asociat la Policy, Evaluation and Preparedness din cadrul CDC Influenza Division. Oamenii de știință nu au reușit încă să cultive acest virus în celule umane sau de primate, ceea ce este caracteristic pentru virusurile care nu-i infectează pe oameni. Acest nou virus ar putea avea niște nevoi speciale pentru a prolifera. Spre exemplu ar putea fi posibil să se înmulțească doar în intestinul liliecilor, conform lui Donis.
Pe de altă parte, oamenii de știință nu dispun încă de suficiente informații pentru a putea exclude definitiv orice pericol de infectare a unei gazde umane.Anul trecut același grup de cercetători a identificat un organism viral din familia A, H17N10, la liliecii fructivori din Guatemala. Deocamdată nu se cunosc virusuri gripale de la lilieci care să fi infectat oameni, însă liliecii sunt purtători ai unor altor tipuri de agenți patogeni care pot ajunge la oameni, așa cum este pato