Discuţiile dintre cei implicaţi în acest caz arată că nu este un caz singular, iar această afacere durează de 15 ani. Denunţătorul este consilier al unui ministru PNL, iar intermediarul şpăgii este consilier al unui ministru PSD.
Şpaga dată oficialilor de la Hidroelectrica trebuia să ajungă la trei-patru persoane, potrivit înregistrărilor ambientale. Aceste detalii apar în referatul procurorilor DNA prin care au cerut arestarea preventivă a lui Ioan Mihăilă (69 de ani), fostul consilier al ministrului Energiei, Constantin Niţă (PSD), şi a directorului de trading de la Hidroelectrica, Eugen Brădean (33 de ani).
Cei doi au fost acuzaţi că i-au oferit o şpagă de 1,4 milioane de euro lui Remus Vulpescu (41 de ani), consilier al ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu (PNL) şi membru al Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica. Aceeaşi sumă urma să o primească şi Brădean, potrivit înregistrărilor ambientale, dar şi alte persoane. Adunată, mita celor doi ar fi însemnat 10% din valoarea contractului. Adăugând şi şpaga celorlalte persoane se ajungea la 20% din valoarea totală a contractului.
Contractul păgubos
În schimbul şpăgii, Vulpescu urma să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către societatea Energon Power&Gas din Cluj, controlată de Rareş Criste. Contractul era pentru cantitatea de 7 milioane de MW/h şi valora 262.980.000 de euro.
Demişi din funcţii
Brădean şi Mihăilă au fost revocaţi din funcţii. Hidroelectrica a comunicat, ieri, că directoratul companiei a respins solicitarea lui Eugen Brădean de avizare a participării companiei cu o ofertă de vânzare la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas. Contractul ar fi putut "genera pierderi semnificative pentru companie".
Pierderile s-ar fi cifrat la