"Zece societati chestionate au comunicat ca pana acum nu au facut plangere penala pentru astfel de cazuri.", potrivit ASF. Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal.
Comunicarea ASF vine dupa ce, in data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de sase persoane pentru savarsirea infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals". Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite si cum de catre persoanele cercetate, in dauna societatii de asigurare.
Din informatiile primite, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului. Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in nici un fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor.
ASF mentioneaza pentru proprietarii de vehicule care au obligatia incheierii asigurarii auto obligatorie faptul ca polita de asigurare RCA incheiata prin intermediul unui agent/broker de asigurare garanteaza despagubirea prejudiciilor chiar daca agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurator primele de asigurare, conform contractului pe care il are incheiat cu acesta. De asemenea, polita de asigurare RCA se elibereaza de un asigurator in schimbul unei prime platite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul sa pastreze dovada platii primei de asigurare.
Asiguratorii au obligatia de a transmite, in baza de date CEDAM, informatiile privind politele RCA inchei