Jucate de zeci de milioane de oameni din toată lumea, boardgame-urile au devenit tot mai populare şi la noi în ţară. Dacă până acum câţiva ani acestea puteau fi cumpărate doar din librării, în ultimii ani, în România, şi mai ales în Bucureşti, au apărut magazine şi săli de jocuri dedicate acestui fenomen.
Istoria boardgame-urilor este foarte veche, primul astfel de joc datând din anul 3.500 î.Hr. Popularitatea lor a început însă a creşte în ultimul secol, după ce în ţări din Occident au apărut firme specializate în crearea de jocuri noi şi fabricarea acestora. La ora actuală, numărul total al jocurilor disponibile se ridică la zeci de mii şi sunt dedicate tuturor categoriilor de vârstă. În ultimii ani, astfel de jocuri au devenit foarte populare şi în România. Printre cele mai apreciate jocuri de societate de la noi se numără "Coloniştii din Catan", "Carcassonne", "Dixit", "Ticket to Ride", "Activity" şi "Urzeala Tronurilor". Mai mult, pentru primele două există inclusiv un campionat naţional, iar câştigătorii primesc premii şi se califică la etapa mondială din SUA.
Săli de jocuri pentru pasionaţi şi amatori
Odată cu creşterea popularităţii boardgame-urilor în România, şi mai ales în Bucureşti, au apărut magazine de specialitate, de unde pasionaţii pot cumpăra zeci de titluri, dar şi săli de jocuri. Totuşi, numărul lor este destul de mic faţă de cerere. Un astfel de loc este Creative Board Gaming, care a fost deschis în urmă cu trei luni de o echipă de tineri întreprinzători, pasionaţi de jocurile de societate. Creative Board Gaming dispune de o sală de jocuri unde sunt disponibile 50 de titluri, unde se organizează cu regularitate concursuri şi campionate, dar există şi un magazin (www.cbgshop.ro) de unde pasionaţii pot cumpăra peste 60 de jocuri diferite.
1995 este anul în care a fost lansat jocul "Coloniş