Telescopul Hubble a detectat cu spectrul infraroşu lumina ce provine de la o galaxie aflată la mare distanţă de sistemul solar.
Astronomii au descoperit o galaxie formată la 700 de milioane de ani după Big Bang, momentul pe care oamenii de ştiinţă îl consideră punctul de început al Universului. Ea a fost numită z8_GND_5296 şi este considerată cea mai veche şi cea mai îndepărtată aglomerare de stele cunoscută omului.
Lumina de la această galaxie a călătorit 13,1 miliarde de ani până a fost captată în spectrul infraroșu de Telescopul Spațial Hubble și de Observatorul Keck din Hawai. Descoperirea ne permite să vedem cum arăta galaxia cu aproximativ 8 miliarde de ani înainte de apariţia Soarelui.
Dintr-un număr de 43 de galaxii extrem de îndepărtate, doar z8_GND_5296 a oferit dovada-cheie necesară pentru a confirma distanţa în timp şi în spaţiu care o separă de noi, raportează Agerpres.
Descoperirea ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să afle când au reuşit razele de lumină emise de primele stele şi galaxii din Univers să străpungă „ceaţa” de hidrogen care a existat la începutul Universului. Potrivit astronomilor, radiațiile ultraviolete cu nivel energetic foarte ridicat, provenite de la stele masive care au explodat în stare de supernove, au reușit la un moment dat să scindeze atomii de hidrogen din spațiul intergalactic în electroni și protoni. Ionizat, hidrogenul devine conductor electric și permite trecerea luminii.
Galaxia este de 1 miliard de ori mai mare decât Soarele şi conţine un procentaj surprinzător de mare de elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Stelele se formau la o viteză de 100 de ori mai mare decât cea din Calea Lactee.
Pentru a afla mai multe despre z8_GND_5296, oamenii de ştiinţă vor mai trebui să aştepte până în 2018, când va fi lansat succesorul lui Hubble, Telescopul Spaţiul James Webb.
Teles