Dacă în plan european comisarul pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, condamnă propunerea de excludere a unor ţări din Schengen din cauza lipsei de securitate a graniţelor, în Statele Unite se duce o luptă aprigă între democraţi şi republicani în privinţa reformei imigraţiei.
Cu toate că este membru al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP) din Franţa, formaţiune care a cerut excluderea unor statelor din Schengen, Barnier a respins ideea ca nefiind „direcţia cea bună”, argumentând că acesta nu este un mod eficient de protecţie, informează Mediafax. Oficialul european a subliniat că Europa „nu face destul”, propunând mai multă solidaritate între membri în problemele de imigraţie înaintea alegerilor la nivelul UE. Comisarul a argumentat că nu trebuie abandonate ţări ca Malta, Grecia, Cipru şi Italia să se confrunta singure cu mii de refugiaţi şi cu tragedii de genul celei la Lampedusa unde au pierit sute de oameni. Acesta s-a declarat un susţinător al cererii făcute de Comisia Europeană privind întărirea Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor UE, şi s-a arătat în favoarea unei „forţe europene de protecţie civilă” pentru acţiuni de salvare în zona Mediteranei. Miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a criticat proiectul de lege pe imigraţie, înaintat de Jean-François Copé, liderul mişcării UMP.
În Statele Unite, preşedintele Obama a insistat joi ca aleşii din Congres să urgenteze aprobarea reformei în domeniul imigraţiei, în scopul de a aproba o lege înainte de 2014, transmite Agerpres. Dacă Senatul a votat o propunere în iunie, Camera Reprezentanţilor nu a reuşit să ajungă la un acord. Republicanii consideră insuficiente menţiunile privind securitatea frontierelor.
Dacă în plan european comisarul pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, condamnă propunerea de excludere a unor ţări din Schengen din cauza lipsei de securitate a gra