Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel, după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis, miercuri, cancelarului că serviciile de informaţii americane nu îi interceptează telefonul.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că nu va comenta "acuzaţiile specifice care au fost făcute".
Miercuri, Carney afirmase că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut.
Germania aşteaptă clarificări totale din partea SUA în legătură cu spionarea Angelei Merkel
"Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin.
"Interceptarea conversaţiilor partenerilor apropiaţi este inacceptabilă. Suntem şocaţi. Oamenii care au încredere între ei nu îşi interceptează unii altora conversaţiile. Dacă se întâmplă acest lucru este afectată prietenia", a continuat şeful diplomaţiei germane.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor între UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb, în contextul acuzaţiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane. "Cred că trebuie să suspendăm acum negocierile" pe tema acordului de liber-schimb, a declarat, conform agenţiei ANSA, Martin Schulz la începerea reuniunii Consiliului European. "Există anumite standarde şi criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens să mai discutăm unii cu alţii", a adăugat Schultz.
Summitul Consiliului European a început joi, la Bruxelles, fiind dominat de scandalul declanşat de amploarea activităţilor de spionaj ale serviciilor secrete am