Nadia Anghelescu
Mic jurnal cu amintiri
Editura Polirom
„Nu este vorba despre un artificiu retoric – declară autoarea: chiar am început aceste memorii cu gândul la fetele mele, care nu ştiau nimic despre străbunicii lor, ştiau putin despre bunici şi destul de putin despre tinereţea părinţilor lor. Pe parcurs, lucrurile s-au complicat, pentru că mi-am dat seama că vorbesc şi despre altele decât despre mine şi ai mei, de exemplu despre lingvistica românească si despre marii noştri profesori care au dus faima ei peste hotare, despre începuturile studiilor arabe în România şi despre epoca lor bună, despre faimosii învăţaţi arabi şi arabişti pe care am avut norocul să-i cunosc. De aceea am acceptat îndemnul de a publica aceste amintiri.”
Carmen Sylva
Fluturi sărutându-se
Cugetări şi poezii
Editura Curtea veche
Prefaţă de Principele Radu al României. Ediţie îngrijită şi cronologie de Gabriel Badea-Păun. Cugetări în româneşte de Doina Jela Despois. Poezii în româneşte de George Coşbuc, Ilie Ighel Deleanu, Şt.O. Iosif, Elena Poenaru. Cartea cuprinde cugetări despre teme precum viaţa, iubirea, fericirea, arta sau politica, alături de 24 de poeme. Cugetările au fost publicate iniţial în volumul „Les Pensées d’une Reine” (Paris, Calmann-Lévy, 1888), iar poemele au fost selectate din mai multe volume de versuri. Cartea este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva domnului Gabriel Badea-Păun (istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris) şi din cea a Casei Princiare de Wied, precum şi din alte surse, realizate de fotografi cunoscuţi contemporani cu Regina Elisabeta, care este înfăţişată în diversele etape ale vieţii.
Nicolai Lilin
Educaţie siberiană
Editura Univers
Traducere din italiană de Cristina Gheorghe. Primul volum dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut în