La conferinţa de lansare NEXUS Moldova, o iniţiativă lansată de UE, au fost făcute publice primele date reale ale migraţiei printre moldoveni. Potrivitorganizatorilor, cifra reală a migranţilor moldoveni în prezent est6e de 411.000 de oameni.
Dintre aceştia, 370 000 se află peste hotare la muncă, 18 400 – la studii şi 18 700 – în scopul reîntregirii familiei. Cei mai mulţi dintre cei plecaţi la muncă se află în Rusia – 206 000. În Italia sunt 81 000 de persoane, iar în Franţa, Turcia şi Portugalia – între 8 000 şi 10 000.
În acelaşi timp, 109 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova practică migraţia sezonieră. Dintre aceştia, 88 000 muncesc în Federaţia Rusă , iar 7 700 în Italia. Cei mai mulţi dintre cei antrenaţi în acest tip de migraţiune sunt bărbaţii (72%) din mediul rural (70%).
”Ajutăm moldovenii să-şi atingă obiectivele lor personale legate de migraţie”, a afirmat Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova, fondatorul şi directorul IASCI. Potrivit lui: „experienţa îndelungată şi studiile minuţioase arată că oamenii iau această decizie grea de a pleca peste hotare, confruntându-se cu mari provocări, din motive foarte personale. Prin iniţiativa noastră nu dorim să încurajăm sau să oprim migraţia. Mai curând să asigurăm, prin intermediul partenerilor noştri la toate nivelurile, acel suport practic care să facă întregul ciclu migraţional – de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – pe cât de eficient posibil”, a spus de Zwager.
„Migranţii moldoveni au un mare potenţial. Bunăoară, 84 la sută din migranţi vor să deschidă o afacere în localitatea de unde vin, iar 59 % vor să revină în Moldova“ a menţionat Victor Lutenco, director al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.
Datele din studiu au fost prezentate cu ocazia lansării proiectului NEXUS Moldova, care urmează să creeze o platformă ce va reuni instituţiile publice, între