Marţi seară, casa de licitaţii Artmark trebuia să scoată la vânzare un obiect de importanţă istorică prezentat în catalog drept "steagul de luptă al lui Avram Iancu". Drapelul, care a generat dezbateri aprinse în spaţiul public, a fost însă retras de la licitaţie, după ce ministerul Culturii şi-a arăta intenţia de a-l cumpăra, iar peremistul Gheorghe Funar a contestat dreptul proprietarului de a-l scoate la vânzare. gândul vă prezintă povestea drapelului pe care istoricii îl plasează în mijlocul evenimentelor de la 1848 şi care a fost evaluat la suma de 10.000 de euro. Însă despre care nimeni nu poate spune că a fost ţinut, în vâltoarea luptei, de însuşi Avram Iancu.
"Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul naţional). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanţă majoră sau un obiect cu semnificaţii majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu şi vom decide ulterior", a declarat pentru Mediafax ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Un steag de luptă atipic
Istoricul Alin Ciupală, specialist în faptele şi întâmplările petrecute Ţările Române în secolul al XIX-lea, este unul dintre cei care a evaluat steagul aparţinând, potrivit reprezentanţilor Artmark, unui român stabilit în străinătate. "Este un obiect folosit în epocă în Transilvania, în timpul evenimentelor de la 1848. Este un obiect resemantizat, a fost la origini o icoană, căreia i-au fost adăugate lateralele tricolore. Din acest punct de vedere este un steag atipic de luptă, fabricat în condiţiile acelea tensionate de la 1848, când Avram Iancu trebuia să îi determine pe ţărani să se alăture Revoluţiei. Era greu să îi convingi pe acei oameni, care nu