Atât intenţia de majorare a fiscalităţii, cât şi împrumuturile recente realizate de Finanţe, denotă "o înrăutăţire a perspectivelor fiscale", semnalează în raportul de astăzi asupra pieţelor financiare analiştii ING Bank.
"Zvonuri din presă confirmate de liderul liberalilor conform cărora s-a discutat o potenţială crestere a cotei unice de impozitare (de la 16% la 22%) împreuna cu o scădere a cotei TVA (de la 24% la 22%) începând cu anul viitor ne-au alimentat îngrijorările legate de o potenţială creştere a deficitului bugetar", scriu analiştii băncii.
"Confirmând intenţiile declarate recent, ministerul finanţelor a anunţat ieri că a tras 700 milioane euro din linia de finantare în valoare de 1 miliard euro pe care o are deschisă cu Banca Mondială", mai scrie în raport.
Când Finanţele au anunţat că se pregătesc să facă acest lucru, "ne-am declarat surprinşi de această alegere, întrucât nu se potrivea decât cu o înrăutăţire a perspectivelor fiscale care ar fi necesitat o creştere a prefinanţărilor, idee care corespunde cu zvonurile din presă de ieri", au completat analiştii.
Leul, neafectat de noile date
Acste informaţii recente nu au afectat însă până acum evoluţia leului, remarcă analiştii băncii.
Ştirile nu au avut până acum un impact asupra pieţelor locale, "probabil şi pentru că nu au fost încă preluate de presa internaţională în mare măsură", scriu analiştii ING.
"O şedinţă liniştită s-a desfăşurat ieri cu leul foarte aproape de 4,44 lei/euro la închidere, după ce a pierdut uşor teren pe fondul unui climat extern mai puţin optimist. În vreme ce bursele europene par a îşi reveni în deschiderea de astăzi, perspectiva întăririi leului nu este foarte puternică, dat fiind mediul de tranzacţionare calm din ultima perioada şi totodată, un climat fiscal mai puţin clar", se mai menţionează în