Primăria Generală a Capitalei va elabora un masterplan în domeniul energetic, ţinta fiind, în prima fază, reducerea cu 35-40% a consumului de energie al Bucureştiului, a declarat joi primarul general, Sorin Oprescu, prezent la simpozionul Lumina Led, organizat de Electromagnetica. Sursa: Marius Nica
Primarul general a menţionat intenţia de a construi două centrale de producere a energiei pe baza incinerării deşeurilor municipale, pentru care există deja proiecte de accesare a banilor europeni. Oprescu nu a dat alte detalii, precizând doar că una dintre centrale va fi în nordul Capitalei, iar cealaltă, în sud.
„De trei ani lucrăm la acest masterplan, acum aşteptăm binecuvântarea specialiştilor. Toate proiectele de acolo sunt pentru perioada 2014-2020. Punctele esenţiale din masterplan sunt unde dorim să se reducă consumul de energie şi să putem avea surse alternative. Ne-am propus reducerea consumului de energie cu 35-40% într-o primă fază şi cred eu că reuşim. Eu vorbesc despre primele şase-şapte luni ale anului viitor, nu vorbim peste ani. Adică, dacă e s-o facem, o facem acum”, a spus Oprescu.
El a adăugat că Primăria plăteşte pe an 76 de milioane de lei doar pentru iluminatul public.
Oprescu a subliniat că nu doreşte intrarea în insolvenţă a RADET şi RATB, pentru eficientizarea lor, după modelul Hidroelectrica.
„Pentru noi nu s-a putut face o reducere, o anulare, a penalităţilor (aferente datoriilor RADET către Elcen - n.r.), astfel că singura soluţie este să unim Elcen şi RADET, adică producătorul şi distribuitorul, apoi să mărim randamentul CET-urilor. Nu ar fi fost mai bună soluţia insolvenţei, pentru că reţelele sunt inalienabile. Prin această unire, nu facem altceva decât să stingem acele penalităţi penibile, să putem să ne vedem de treabă”, a adăugat edilul-şef.