Ministrul Sănătăţii l-a anunţat pe managerul Spitalului Municipal Caracal că trebuie să mai aştepte până când Compartimentul de Primiri Urgenţe va trece pe finanţarea de la bugetul de stat, până atunci cheltuielile de aproximativ două miliarde lei vechi lunar vor „mânca” tot din banii obţinuţi de la CJAS.
Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Caracal mai are de aşteptat până când îşi va primi banii pentru tratarea cazurilor de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii, fără să mai fie nevoie să consume din sumele obţinute prin contractul semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Managerul spitalului, medicul Liviu Radu, l-a întrebat ieri pe ministrul Nicolăescu - prezent la Slatina alături de şeful Senatului, Crin Antonescu – ce ar fi de făcut ca unitatea spitalicească să beneficieze de banii ministerului aşa cum se întâmplă în cazul unităţilor de primiri urgenţe (UPU) şi al câtorva compartimente din ţară. După o scurtă prezentare a situaţiei, în cadrul căreia a menţionat că în 2013 cinci CPU au fost admise pentru finanţare de la minister, pentru ca în 2014 să se mai adauge 10 (din 45 nepreluate încă în toată ţara), iar în 2016 să se admită toate, ministrul a răspuns: „Rezistaţi până atunci, că nu ştiu când vă vine rândul!”.
Conform datelor prezentate de managerul Radu, la spitalul din Caracal se tratează în urgenţe, anual, aproximativ 30.000 – 31.000 pacienţi. Costurile acestor servicii, deşi şefii spitalului au mai încercat demersuri către minister, în continuare sunt suportate din bugetul spitalului.
Situaţia s-ar putea schimba chiar mai devreme de 2016, tot ieri ministrul anunţând că inclusiv gărzile la domiciliu şi gărzile în centrele de permanenţă pe care le vor efectua medicii de familie vor fi finanţate asemeni serviciilor din UPU, direct de către minister. Centrele de permanenţă vor deveni prima verigă în