Peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri si tablete care ruleaza sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor impotriva amenintarilor IT, potrivit unui studiu realizat in vara anului 2013 de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.
Android a devenit de mult timp cea mai populara platforma mobila pentru utilizatorii obisnuiti, dar si pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.
Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri si 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat ca au instalat o solutie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizeaza in prezent. Alti respondenti au recunoscut ca se bazeaza pe functiile de securitate limitate incluse in sistemul de operare sau ca au incredere in propriile instincte pentru a se proteja de pericole.
Dispozitivele care ruleaza sistemul de operare Android reprezinta principala tinta a infractorilor cibernetici in randul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizeaza date cu privire la amenintarile cibernetice emergente, 99% din programele malware care vizeaza dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. In plus, aceasta amenintare este in continua crestere: specialistii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe cand numarul pentru prima jumatate a anului 2013 a fost de peste 47.000.
Exista doua motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesati de platforma Android: popularitatea si functionalitatea acesteia.
Care sunt riscurile
Un program malware poate face smartphone-ul sa trimita un mesaj text catre numere scurte cu suprataxa, furand astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma sma