Oamenii de ştiinţă din Japonia au prezentat joi un detector pentru cancerul mamar care poate fi utilizat la domiciliu. Dispozitivul, realizat în urma a 8 ani de cercetări ştiinţifice, ar putea revoluţiona detectarea precoce a acestei boli.
Detectorul, care se prezintă sub forma unei bile care poate fi ţinută într-o palmă, a fost conceput de laboratorul de inginerie medicală Newcat de la Universitatea Nihon, relatează AFP.
Bila dispune de un senzor cu o diodă electroluminoscentă (LED) şi cu un fototranzistor care, pus pe sân, va putea să detecteze o eventuală acumulare de sânge, ce poate fi asociată cu o tumoare canceroasă, a explicat coordonatorul proiectului, profesorul Mineyuki Haruta.
Dispozitivul poate să ofere astfel un semnal care le va avertiza pe paciente să meargă la medic pentru o serie de teste mai detaliate, precum mamografia.
În cazul absenţei acelui semnal, o mamografie - considerată neplăcută de majoritatea femeilor - nu va fi necesară, fapt care va permite reducerea numărului de mamografii realizate la control, cu rol preventiv.
Aparatul va conduce în acelaşi timp şi la detectarea precocea cancerului mamar, care creşte şansele de vindecare.
"Aparatul este finalizat, însă noi suntem o universitate şi nu avem posibilitatea de a-l fabrica şi de a-l vinde. Ne aflăm în căutarea unei companii care ar putea să îl producă şi să îl comercializeze", a precizat profesorul Haruta.
"Ne-ar plăcea ca femeile să poată să beneficieze într-o bună zi de acest aparat la un preţ mai mic de 20.000 de yeni (150 euro)", a adăugat profesorul Haruta.
Citeşte mai multe despre: cancer cancer mamar detector pentru cancerul mamar Mineyuki Haruta
Oamenii de ştiinţă din Japonia au prezentat joi un detector pentru cancerul mamar care poate fi utilizat la domici