Vrâncenii care vor dori să beneficieze de anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parţial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ar trebui să aibă acces la acestea chiar de astăzi. Potrivit presei centrale, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, a declarat miercuri că „această directivă europeană privind serviciile medicale transfrontaliere ar trebui să intre în vigoare în 25 octombrie”.
La finele lunii septembrie, Directiva Europeană care permite acest lucru a fost aprobată prin modificarea legii 95/2006, care a fost publicată și în Monitorul Oficial, dar normele de aplicare a acesteia nu au apărut nici până în prezent, drept urmare reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea ne-au precizat că nu se cunoaște metodologia prin care vrâncenii își vor putea primi banii înapoi. Mai exact, dacă un pacient optează să facă o intervenţie chirurgicală într-o ţară a Uniunii Europene, unde aceasta costă 3.000 de euro, iar în România statul plăteşte pentru acea intervenţie 1.000 de euro, în străinătate pacientul ar mai avea de plătit doar 2.000 de euro. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa de sănătate din ţara de domiciliu va achita, în România, tariful din ţara de origine.
Chiar dacă această directivă va fi implementată, va rămâne în continuare în vigoare formularul S2 E112, care permite efectuarea de tratamente gratuite în străinătate, în condițiile în care acestea nu pot fi realizate la noi. Numai că obținerea acestui formular este anevoioasă.
Vrâncenii care vor dori să beneficieze de anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parţial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ar trebui să aibă acces la acestea chiar de astăzi. Potrivit presei centrale, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, a