Cele 12 spitale în care se vor pilota măsurile de reformă propuse de ministrul Sănătăţii vor fi organizate, cel mai probabil, ca regii autonome, evaluate după nouă luni şi, dacă acestea funcţionează eficient, generalizată formula.
Ministrul Sănătăţii şi structurile sindicale şi profesionale din domeniu par să fi ajuns la un compromis în privinţa reorganizării juridice a spitalelor. Prezent ieri la Slatina, ministrul Nicolăescu a declarat că la ultima întâlnire cu reprezenztanţii SANITAS s-a convenit, din diversele variante, ca cele 12 spitale în care se vor pilota măsurile de reformă să fie transformate în regii autonome. Capitalul va fi exclusiv al statului, înlăturându-se, astfel, suspiciunea privatizării unităţilor sanitare. De asemenea, se va specifica la constituire foarte clar să nu se schimbe destinaţia acestora, ca măsură suplimentară de siguranţă, a asigurat ministrul. După 9 luni de funcţionare în forma menţionată vor avea loc evaluări, pentru a se stabili dacă măsura se generalizează la nivelul tuturor spitalelor.
„E vorba de vieţi de oameni, de pacienţi şi de personal. Nu ne putem juca nici cu unii, nici cu alţii. Nu vrem să greşim, sau să greşim cât mai puţin. Vă daţi seama că în toată această perioadă toţi ochii vor fi aţintiţi pe aceste spitale. La sfârşitul perioadei de pilotare, dacă e nevoie facem corecţii, renunţăm dacă sistemul se dovedeşte ineficient, sau generalizăm, dacă este de succes”, a declarat Nicolăescu.
La spitalele-pilot nu se va schimba doar forma juridică de organizare, ci se va aplica experimental şi proiectul de creştere a veniturilor personalului medical.
„Este imposibil să experimentezi pe 200.000 de oameni”, a mai spus ministrul, explicând cumva de ce nu toţi salariaţii din sistemul bugetar se pot baza în curând pe măriri salariale. Aceleaşi spitale încă nestabilite vor putea să-şi reinves