Datele Oficiului Federal de Statistică confirmă că Germania este o ţară de imigraţie: peste 7 milioane de cetăţeni străini trăiesc în Republica Federală, cu 2,1 mai mulţi în 2012 decît în anul precedent.
Forţa de seducţie a Germaniei pare să fi sporit spectaculos. Cifrele vorbesc de la sine. În 2012 numărul străinilor înregistraţi a fost cu 282.800 mai mare decît în 2011. Dar, raportat la ultimii 20 de ani, reprezintă un spor de 4,1 %.
Dar cine sunt noii veniţi ? Majoritatea lor, 80% sunt originari din statele din centrul şi estul continentului, membre ale Uniunii Europene. Sporul se datorează şi noii legislaţii în baza căreia, din 1 mai 2011, accesul neîngrădit pe piaţa muncii le este garantat cetăţenilor Uniunii Europene. De acest privilegiu vor avea parte cu începere din 1 ianuarie 2014 şi cetăţenii mai tinerelor membre ale UE, România şi Bulgaria, scrie Deutsche Welle.
Oficiul Federal de Statistică cu sediul la Wiesbaden, a dat publicităţii şi o statistică din care rezultă că numărul polonezilor care trăiesc în Germania a sporit cu 13,6 % iar cel al ungurilor, cu 29,8%, depăşind, în acest din urmă caz , procentual, numărul românilor, un plus de 28,8% şi al bulgarilor ( 26,5%). Şi ţările meridionale afectate de criză au furnizat Germaniei un număr sporit de cetăţeni: cu 5,1% mai mulţi din Grecia şi cu 9,1% din Spania.
Care sunt landurile preferate? Bavaria (un plus de 65.900) urmată de Renania de Nord Westfalia şi de Baden – Württemberg, fiecare cu cîte 52.900.
Noile landuri şi-au sporit atractivitatea, în frunte cu Saxonia Anhaltină şi Turingia. Două vechi landuri Federale – Saarland şi Berlinul – au înregistrat doar un spor modest.
Situaţia statistică întocmită de autorităţile de la Wiesbaden cuprinde şi numărul cetăţenilor străini proveniţi din alte ţări decît cele membre ale Uniunii Europene.
Cetăţenii turci alcătuies