Studiu CIVIS: „Pentru migranţii din zona europeană rata de reunificare a familiilor este în creştere şi, totodată, este în scădere intenţia de revenire în ţara de origine.”
Un nou proiect pentru migranţi Nexus Moldova, finanţat de UE şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare, lansat astăzi la Chişinău, îşi propune să creeze o platformă de consultanţă pentru a-i ajuta pe moldoveni să migreze pregătiţi, dar şi să revină acasă. Platforma include patru centre locale de servicii la Cahul, Ungheni, Edineţ şi Chişinău, precum şi un portal online, prin intermediul cărora migranţii pot beneficia, direct de la reprezentanţii sectorului public, privat sau asociativ, de informaţii şi servicii specializate, cum ar fi condiții de angajare, servicii de transfer de remitenţe sau de investiţii. În cadrul lansării proiectului au fost făcute publice şi cele mai recente date despre migraţia din Moldova.
520 de mii şi nu 700 de mii cum a estimat recent Banca Naţional şi cu atât mai mult nu un milion, cum pretind în discursuri liderii politici, este numărul moldovenilor plecaţi peste hotare, potrivit studiului. Asta ar însemna că migranţii constituie 16% din populaţia Republicii Moldova.
Majoritatea dintre ei, 411 de mii, sunt plecaţi la muncă pe termen lung, iar unul din patru – la munci sezoniere. Mai mult de jumătate dintre migranţi, mai exact 294 de mii, muncesc în Rusia, aproape de două ori mai puţin decât a estimat recent de Serviciul federal al migraţiunii rusesc.
Italia este cea de-a doua ţară unde muncesc un număr mare de moldoveni, mai exact 88 de mii, spune unul din autorii studiului Ruslan Sinţov director executiv la Centrul de analize şi investigaţii CIVIS: „Majoritatea migranţilor sunt persoane de sex masculin, dar discrepanţa dintre sexe este în descreştere. Practic 90% dintre persoanele care se află la muncă peste hotare pe ter