Din totalul capitalurilor atrase pentru investiţii imobiliare ce vizează zona Europei, în România ajung în prezent mai puţin de 0,5%, se arată într-un nou studiu realizat de DTZ.
Studiul evidenţiază o valoare record a capitalului de 340 mld. dolari la nivel global, disponibili în 2014 pentru investiţii în proprietăţi comerciale. Acesta reprezintă o creştere de 6% în şase luni. Raportul are la bază o analiză DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3.000 de fonduri individuale.
„Deşi din totalul capitalurilor atrase pentru investiţii imobiliare ce vizează zona Europei, în România ajung în prezent mai puţin de 0,5%, în următorii ani estimăm o creştere graduală a interesului investitorilor pentru ţara noastră datorită randamentelor atractive ce pot fi obţinute într-un climat de risc relativ scăzut. O mare parte din capitalurile disponibile ţintesc oportunităţi de investiţii imobiliare în pieţe secundare în urma reducerii randamentelor în pieţele mature din Europa Occidentală. Acesta ar putea fi un context favorabil pentru România, care are mari şanse să atragă atenţia marilor investitori datorită dimensiunii pieţei, dar şi a îmbunătăţirii recente a fundamentelor macroeconomice”, a declarat Marius Grigorică, Senior Business Analys, DTZ Echinox.
Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat către oportunităţi secundare, mai puţin de o treime vizându-le pe cele principale. În contextul în care mulţi investitori fac eforturi să securizeze principalele oportunităţi de pe piaţă, DTZ anticipează o creştere a activităţii fondurilor ce urmăresc oportunităţi secundare prin investiţii în mai multe pieţe şi locaţii secundare în viitor.
„Creşterea a fost evidentă în toate cele trei regiuni, dar lider a fost Asia Pacific (APAC) unde s-a înregistrat o majorare de 11%, valoarea capitalului orientat către aceasta zonă cre