În farmacopeea mondială aspirina deţine un loc unic. Remediu vechi, născut acum 3.500 de ani din foaia şi scoarţa salciei albe, a devenit în 1899, un medicament: acidul acetilsalicilic.
Niciun alt medicament nu cunoaşte un astfel de succes ca remediu antiinflamator şi împotriva durerii înainte de 1950, până să cunoască o descreştere a popularităţii. De asemenea, acest medicament revine precum în prezent fiind considerat „o armă puternică pentru prevenirea riscurilor cardiovasculare”, potrivit „Le Monde”.
Aspirina este un medicament duce la împărţirea comunităţii medicale. Efectele sale în prevenirea cancerelor digestive sunt astăzi pe cale de a fi recunoscute. Dar, în timp ce recomandările internaţionale ar trebui să fie publicate în curând, experţii încă îşi pun anumite întrebări: “promisiunile anticancer” ale aspirinei depăşesc riscurile privind producerea de hemoragii interne
După studii care au avut loc timp de 25 de ani au venit primele dovezi privind potenţialele propietăţi anticancerigene ale aspirinei. “De atunci mai mult de 150 de studii de caz şi 50 de studii de grup au arătat că utilizarea aspirinei în mod regulat pot duce la o reducere substanţială a riscului de cancer de colon, esofag şi stomac”, potrivit mărturiei profesorului Peter Rothwell într-un articol publicat în iulie în „Annals of Internal Medicine”.
Unul din primele studii privind beneficiile aspirinei au fost publicat în „The Lancet”, unde în urma a 51 de experienţe medicale realizate pe aproape 77.500 de pacienţi au fost studiate efectele de prevenţie ale bolilor cardiovasculare. În urma acestui studiu a fost confirmat că utilizarea regulată în doze mici a aspirinei timp de cinci ani scade riscul mortalităţii cu 37%. De asemenea , şi procentul celor care au consumat în doye regulate medicamentul timp de trei ani duce la reducerea cu 20% a mortalităţii.
Un al doil