* Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu: "Noile surse de gaze, cum ar fi gazele de şist, sunt atractive. Dar nu ar trebui să uităm că gazele de şist sunt un combustibil fosil, iar scopul nostru primar este o societate liberă de emisii de carbon, care va necesita dezvoltarea şi sprijinirea energiilor regenerabile"
România, ca şi vecinii săi din Europa de Est, ar putea avea suficiente gaze naturale blocate în zăcămintele de gaze de şist pentru a face faţă cererii pe plan intern pe o perioadă mai mare de 100 de ani, dar asta nu înseamnă că va începe să le producă, se arată într-o analiză publicată de CNBC, citată de Agerpres.
Chevron a suspendat săptămâna trecută planurile de a căuta gaze naturale în estul României, în urma protestelor din zonă împotriva explorărilor. România, ca multe alte state din regiune, caută un mod de a deveni independentă din punct de vedere energetic, într-un sector dominat o perioadă îndelungată de compania rusă Gazprom.
Administraţia americană pentru Informaţii privind Energia (US Energy Information Administration) a publicat un studiu privind potenţialul gazelor de şist în afara Statelor Unite, în care se arată că România deţine rezerve recuperabile din punct de vedere tehnic de 51 miliarde de metri cubi de gaze de şist. Moratoriul privind explorarea zăcămintelor de gaze de şist s-a încheiat în decembrie, dar temerile referitoare la fracturare hidraulică ar putea întuneca viitorul imediat al exploatării gazelor naturale din România.
Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, a declarat recent că în următorii ani preţurile la energie în Europa vor continua să fie mai mari decât în SUA şi China, ceea ce îi va afecta pe utilizatorii industriali, precum producătorii de chimicale, oţel şi îngrăşăminte. Cu toate acestea, Potocnik a salutat abordarea prudentă adoptată de multe state atunci când este vorba de