În urmă cu cîteva luni, trei cercetători britanici au publicat un studiu interesant (aici), care își propune să demonstreze că omul anatomic modern era mai inteligent decît omul de Neanderthal.
Două sînt premisele britanicilor:
1. Un creier mai mare are o capacitate cognitivă mai mare. E o premisă confirmată, la nivel statistic, de toate studiile care au comparat volumul cerebral (măsurat cu RMN) cu IQ-ul unor oameni de azi.
2. La volume egale, are o capacitate cognitivă mai mare creierul a cărui arie corticală vizuală este mai mică. E o premisă discutabilă. Nu numai că omul e o ființă care primește cea mai mare parte a informațiilor prin văz, dar există un studiu recent (http://www.livescience.com/34628-vision-test-predicts-iq.html) care arată că o anumită capacitate legată de văz prezice cu mare acuratețe IQ-ul unui individ.
Să acceptăm însă, deocamdată, ambele premise ale cercetătorilor de la Oxford ca fiind adevărate. În acest caz, volumul endocranian “corectat” (corectat în funcție de întinderea cortexului vizual), nu volumul endocranian (volumul cerebral), s-ar corela cu inteligența, iar omul anatomic modern ar fi mai inteligent decît omul de Neanderthal, așa cum rezultă din datele găsite de englezi: http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/280/1758/20130168/T2.expansion.html
Cercetătorii britanici nu își duc însă concluziile pînă la capăt, nu interpretează toate datele din tabelul publicat de ei. Ei se opresc la comparația omului anatomic modern cu omul de Neanderthal, evitînd să facă și comparația, care sare în ochi însă, a omului anatomic modern mai vechi de 75.000 de ani cu a celui mai recent decît această dată. Iar ei evită să facă această comparație tocmai pentru că ea ar fi în favoarea omului mai vechi. Omul mai vechi de 75.000 de ani avea un volum cerebral cu peste 60 cmc mai mare, iar volumul cerebral corectat era c