Asistentii maternali maramureseni au solicitat sprijinul autoritatilor judetene pentru a scapa de plata unor sume care li se imputa dupa doi ani si care reprezinta valoarea alocatiei de hrana prevazuta pentru micutii din gradinitele si scolile speciale. Sumele Banii pe care ar trebui sa-i restituie nu sunt deloc de neglijat, putand ajunge pana la 4.000 de lei, daca in aceeasi familie exista doi asistenti maternali.
Problema asistentilor maternali care au in grija copii cu dizabilitati a inceput in septembrie, cand au primit acasa instiintari prin care li se aducea la cunostinta ca trebuie sa restituie sume intre 1.700 si 2.000 de lei reprezentand restante pe doi ani, pentru ca n-au platit catre unitatile de invatamant speciale alocatia de hrana.
„Am colegi care au de dat 4.000 de lei catre scolile sau gradinitele speciale. Nu mi se pare corect sa dau 4.000 de lei inapoi unde sunt doi asistenti, dar de unde sa-i dau? Din salariul asta cu care abia imi acopar cheltuielile?”, a marturisit Ileana Domuta, presedintele Sindicatului din Asistenta Maternala Maramures.
Sindicalistii s-au declarat indignati ca au de platit sume atat de ridicate, desi in unele situatii micutii nici nu au mancat la unitatile de invatamant speciale pe care le frecventeaza.
„Cine n-a verificat aceste imputari, trei ani, ce faceti? Nu spuneti nimic ce faceti cu ei. Dati-mi numele celor care au gresit in cazul asistentilor maternali”, a punctat vehement liderul cartel Alfa Maramures, Florin Hossu. Indignat de atitudinea conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) care a dat vina pe legislatia incoerenta, liderul de sindicat a preferat sa paraseasca in graba sala de sedinta.
De cealalta parte, oficialii unitatilor de invatamant au explicat ca ei nu fac altceva decat sa respecte legea, mai ale