Săpăturile edilitare desfăşurate în această perioadă în Constanţa au scos la lumină noi descoperiri străvechi. Chiar în zona din faţa porţilor de intrare în parcul Primăriei, la mică adâncime de la suprafaţa asfaltului, arheologii au găsit un segment de zid, datat din perioada romană târzie.
Se poate vedea, astfel, parte din zidul de apărare al fostei cetăţi Tomis, iar în dreptul intersecţiei cu strada Siretului s-a găsit partea care închidea acest traseu de ziduri de apărare.
Ornamente antice scoase la suprafaţă
Mai mult decât atât, în dreptul porţii de intrare în fortăreaţa tomitană, cea de lângă Teatrul de Stat, pot fi zărite fragmente de calcar care alcătuiau un mare capitel de pilastru cu o splendidă decoraţie de epocă romană, de la sfârşitul sec III. d Hr.
Toate pietrele descoperite provin de la dărâmătura vechii porţi flancată de două turnuri patrulatere. „Având în vedere că toată această dărâmătură apare mai jos decât pavajul porţii presupunem că în dreptul ei se afla cel puţin un şanţ de apărare. Trebuie să mai săpăm, să vedem pe ce stau toate aceste pietre”, a precizat arheolog al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Octavian Mitroi. În zonă, specialiştii au mai găst şi fragmente de marmură de la membre de arhitectură refolosite cu ocazia construirii zidului de incintă.
Imediat ce va fi posibil, arheologii vor scoate din pământ toate bucăţile. Cele nedecorate vor fi refolosite la reconstituiri parţiale, restaurări de ziduri de incintă, iar cele decorate vor fi restaurate. „Acest capitel de pilastru este spart în trei fragmente.
După ce le vom lipi, le vom pune cap la cap, va fi expus, sperăm noi, tot aici, în parcul arheologic care urmează să treacă printr-o reabilitare la rândul lui”, mai spune Octavian Mitroi. Precizăm faptul că pilastru reprezintă un fel de coloană de zidărie cu un profil rectangul