Tranzacţia dintre Termoelectrica şi Complexul Energetic Oltenia este o afacere pentru Termoelectrica, dar nu şi pentru compania din Gorj. Grupul pe gaz de la Brăila, „bijuteria“ de 50 de milioane de euro, nu are autorizaţie şi nu funcţionează de doi ani. CE Oltenia trebuie să mai dea şi opt milioane de lei, pe lângă creanţele care vor fi compensate. CE Oltenia a preluat două grupuri de la Termoelectrica printr-o procedură de dare în plată, în contul unor datorii de 30 de milioane de lei.
Grupul de la Brăila ar putea să nu fie marea afacere a CE Oltenia, ci marele tun al Termoelectrica, societatea scăpând de o mare problemă. CE Oltenia doreşte să scape de două cariere, Berbeşti şi Husnicioara, considerându-le neviabile, dar face demersuri să preia grupuri care nu funcţionează şi Termo Craiova, societatea de distribuţie falimentară.
Revenind la cele două grupuri de la Brăila, ultimele decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor, publicate în Monitorul Oficial, arată că cei de la Termoelectrica nu au fost prietenoşi cu noi, în sensul că au refuzat să închirieze o serie de clădiri şi terenuri din Chişcani, localitatea unde se află termocentrala la care CEO livra cărbune. Mai mult, CE Oltenia trebuie să plătească în tranşe lunare opt milioane de lei. Opt milioane şi preluarea a 300 de salariaţi pentru un grup care nu funcţionează.
Conducerea CE Oltenia a vorbit despre preluarea grupului pe gaz de la Brăila de la începutul anului. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat de mai multe ori că grupul pe gaz modernizat cu fonduri de la Banca Mondială este performant şi îl va folosi pentru a oferi servicii de sistem la un preţ avantajos. Numai că nu are autorizaţie, iar de doi ani nu funcţionează. Surse spun că directorul Ion Petroniu evaluează costurile investiţiilor necesare pentru repornirea grupului pe gaz.
CONCURENŢ