În ultima perioadă, mai mulţi psihologi din teritoriu au sesizat Colegiului Psihologilor din România (CPR) situaţii cu privire la existenţa unor avize psihologice false (falsificatorii utilizând parafe şi ştampile întocmite pe baza registrelor publice de evidenţă ale psihologilor), dar şi cu privire la eliberarea avizelor psihologice fără a exista o corelaţie între timpul de muncă şi numărul acestora.
Prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele CPR, a declarat că, astfel, în piaţa serviciilor psihologice, au apărut furnizori falși de servicii psihologice, care crează o situaţie neconcurenţială, în defavoarea psihologilor cu drept de liberă practică atestaţi. Din aceste cauze, cei care au de suferit sunt pacienţii, care devin debusolaţi, nu pot recunoaşte un furnizor autorizat, nu pot distinge între un aviz psihologic fals şi un aviz psihologic legal, nu beneficiază de servicii de calitate (de foarte multe ori avizele psihologice nu rezultă în urma unui examen real). În final, pacienţii nu identifică utilitatea unui serviciu care este necesar cu adevărat pentru sănătatea şi securitatea populaţiei.
„Atât în siguranţa circulaţiei rutiere, cât şi în domeniul utilizării armelor şi muniţiilor sau angajării în funcţii şi profesii cu risc, examenul psihologic trebuie să se realizeze în condiţii de deplină siguranţă atât pentru beneficiarii direcţi, cât şi pentru restul populaţiei ţării, ambelor categorii fiindu-le afectate viaţa, securitatea şi sănătatea în mod direct”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.
În ultima perioadă, mai mulţi psihologi din teritoriu au sesizat Colegiului Psihologilor din România (CPR) situaţii cu privire la existenţa unor avize psihologice false (falsificatorii utilizând parafe şi ştampile întocmite pe baza registrelor publice de evidenţă ale psihologilor), dar şi cu privire l