Blocajul preconizat de oficialii de la București, ar putea arunca în aer tratativele complicate duse de experții europeni și canadieni din 2009 încoace.
România nu este deschizătoare de drumuri în încercarea de a-i convinge pe liderii de la Washington și din Ottawa să renunțe la actualul sistem de vize. Când șeful diplomației de la București a anunțat că Parlamentul României nu va vota Acordul Uniunea Europeană-Canada, până când cetățenii români nu vor putea intra în această țară fără vize, ministrul Tituts Corlățean urmează de fapt precedentul deschis de Cehia. După ce liderii de la Praga au decis să blocheze Acordul de Liber Schimb încheiat între Canada și Uniunea Europeană, premierul canadian a anunțat anularea regimului obligativității vizelor de călătorie impuse cetățenilor cehi.
Negocierile dintre Bruxelles și Ottawa au început acum patru ani și au fost încheiate săptămâna trecută (18 octombrie), iar ca urmare a Acordului volumul schimburilor comerciale dintre cele două părți ar urma să se majoreze cu 20%. Impactul asupra Produsului Intern Brut al Uniunii Europene ar urma să fie de 12 miliarde de euro pe an, potrivit estimărilor Comisiei Europene, numai că pentru a intra în vigoare, acest Acord ar trebui ratificat de toate statele membre. Blocajul preconizat de oficialii de la București, ar putea deci arunca în aer tratativele complicate duse de experții europeni și canadieni din 2009 încoace.
Nu e sigur că România a epuizat toate instrumentele diplomatice, înainte de a recurge la această soluție, dar e clar că Bucureștiul se grăbește să sară pe trambulina construită deja de Cehia. Guvernul de la Ottawa este pus în încurcătură, fiindcă după ce a cedat amenințării Cehiei, ar putea fi nevoit să relaxeze vizele nu doar pentru români, ci și pentru bulgari. Exercițiul diplomatic al României este puțin întârziat și s-ar putea pune