Probabil că marii specialişti în finanţe publice ai PSD fie au emigrat, fie sunt ocupaţi cu afacerile personale, de vreme ce singura propunere a partidului-stat pentru întremarea bugetului de anul viitor vizează spolierea mai abitir a firmelor private. Ca pastila să pară mai puţin amară, ideea majorării cotei unice de la 16 la 22% a fost plasată la pachet cu o ipotetică scădere a TVA de la 24 la 22%. Ştim cu toţii că o astfel de reducere a taxei pe valoarea adăugată ar fi egală cu zero pentru consumatori, întrucât scăderea preţurilor ar fi absolut infimă. În schimb, creşterea cotei de impozitare cu şase procente ar avea un impact dezastruos asupra firmelor oneste, şi aşa secătuite de resurse, dar şi asupra ipoteticelor investiţii străine.
Guvernanţii justifică (pe surse, desigur!) că o creştere a cotei unice va fi absolut necesară dacă FMI şi Comisia Europeană nu ne acceptă un deficit bugetar mai mare, anul viitor, astfel ca pensiile şi salariile bugetarilor să poată fi majorate. Cu alte cuvinte, cauza este absolut nobilă, mai ales într-un an electoral!
Realitatea este însă mult mai pragmatică şi nu ţine cont de promisiunile de campanie. România are o gaură de 6 miliarde de lei în veniturile bugetare prognozate pentru anul în curs şi nu a luat nici o măsură reală pentru reducerea evaziunii. Toate promisiunile USL cu privire la impozitarea marilor averi, suprataxarea salariilor imense ale şefilor din companiile de stat, confiscarea averilor nejustificate ş.a.m.d. s-au dovedit simple poveşti nemuritoare, bune de reluat în viitoarea campanie electorală. Cu excepţia unor vendete televizate, cu substrat strict politic, nu s-a făcut nimic. Nici un mare evazionist n-a fost deranjat de Fisc, nici măcar în domeniul panificaţiei, unde TVA a fost adusă la 9%, iar escrocii încă zburdă nestingheriţi.
Nu numai că guvernanţii nu au încercat să stăvilească evaziu