Creşterea cotei unice ar fi necesară în cazul în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) nu acceptă, pentru anul viitor, un deficit bugetar mai mare din cofinanţarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor şi a pensiilor, transmit sursele de presă.
Potrivit acestora, autorităţile nu prevăd un program de bază pentru anul viitor care să presupună majorări de taxe.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat că "PNL nu va accepta sub nicio formă, cât timp se află la guvernare, creşterea cotei unice de impozitare", arată sursele de presă.
Domnia sa a precizat că a existat, în cadrul şedinţei USL, o discuţie despre bugetul pentru anul următor, în care au fost prezentate mai multe variante.
Antonescu a explicat, conform surselor: "A existat o discuţie, nu o propunere a premierului sau a cuiva de a se mări cota unică, în perspectiva construcţiei bugetului pentru anul viitor în care s-au înfăţişat diferite variante pentru a putea spori veniturile. Printre aceste variante pur teoretice se număra şi aceasta, dar nimeni, nici premierul Ponta, nici cineva din PSD sau PNL nu a susţinut-o. Ceea ce vă pot asigura eu în acest moment, ştiind foarte bine care e poziţia ministrului de Finanţe, este că nu mărirea cotei unice va fi varianta aleasă. De altfel, chiar în cursul vizitei din SUA, premierul, în dialogul său cu mediul de afaceri, cu companiile americane, a invocat tocmai existenţa unei cote relativ scăzute de impozitare. Cert e că PNL nu va accepta sub nicio formă, cât timp se află la guvernare, creşterea cotei unice de impozitare. Nu e de imaginat că o mărire a cotei unice ar putea să fie suportată într-un mediu de afaceri care şi-aşa se mişcă foarte greu. Trebuie să ne gândim la ce facem să impulsionăm dinamica economică, şi nu să o strivim definitiv".
De asemenea, Antonescu a