Albumul de colecţie "Top 100 cei mai valoroşi pictori români" s-a lansat aseară, la Palatul Cesianu-Racoviţă. După succesul de anul trecut, Revista Capital a continuat realizarea acestui album, având consultant de specialitate echipa de la ArtMark.
Aflat la cea de-a doua ediţie, topul din acest an se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, pe baza indexurilor de artă interne şi internaţionale.
"Top 100 cei mai valoroşi pictori români e un proiect care a început anul trecut, în urma unei discuţii cu Alexandru Bâldea, de la Artmark. Ne-am gândit să facem un produs care să fie mai mult decât un index de artă, să fie şi un act cultural. Anul acesta, pentru prima dată, am mers pe ideea de a introduce şi indexurile din afară, în aşa fel încât să vedem valoarea pictorilor români, atât pe piaţa internă, cât şi internaţională", a explicat Virgil Munteanu, director executiv al EEC.
Un top al contradicţiilor
"Toată lauda pentru această iniţiativă", a declarat Alexandru Bâldea, "care, în acest an aduce o viziune mai echilibrată şi mai provocatoare pentru că este nu numai un diagnostic, ci şi o formă de justă promovare. Cea mai mare surpriză este intrarea artiştilor contemporani în top", a mai spus el, precizând că acesta este benefic tocmai pentru că propune contradicţii generatoare de întrebări cu privire la piaţa românească, atâta vreme cât artişti contemporani de până la 30 de ani se vând excelent în afară, iar în România sunt mai puţin cunoscuţi.
În topul realizat în acest an sunt multe surprize, iar cea mai importantă este prezenţa lui Brâncuşi pe primul loc, cu "Studiu pentru Domnişoara Pogany", vândut cu 1.531.400 de euro, în primăvara acestui an, urmat de Victor Brauner şi Reuven Isaac Rubin. Pe locurile cinci, şase şi şapte se află "clasicii" Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu. O altă s