Statul român preferă să trateze bolile decât să le prevină. La doar un an de la demararea, la nivel naţional, a programului de screening de cancer de col uterin, vieţile a mii de femei sunt din nou în pericol. O investigaţie care a salvat anul acesta, în numai câteva luni, peste 150 de buzoience, a fost suspendată, la Buzău.
După alte judeţe din ţară a venit rândul Buzăului să sisteze programul, demarat în luna iunie a acestui an. În acest moment însă, femeile vor mai afla la timp că suferă de cancer doar dacă vor avea bani pentru teste şi analize, deoarece fondurile alocate programului s-au consumat. Însă, fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei nu şi-ar permite să facă niciodată o investigaţie aprofundată.
Direcţia de Sănătate Publică Buzău a făcut solicitare de suplimentare pentru încă 1.450 de teste însă nu s-a primit deocamdată niciun răspuns din partea Ministerului Sănătăţii.
Potrivit datelor DSP Buzău, de la demararea programului în vara acestui an au fost testate 1.444 de femei, cele mai multe la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Este vorba despre 944 de persoane, 123 dintre acestea fiind descoperite cu leziuni, din care 3 cu leziuni suspecte de malignitate. La Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au fost testate alte 500 de femei, fiind descoperite 39 de femei cu leziuni. Cele mai multe frotiuri cu modificări sunt înregistrate la femeile cu vârste cuprinse între 40 – 44 ani, acestea fiind trimise în reţeaua de ginocologie pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru fiecare testare Papanicolau, statul plăteşte 80 de lei. Beneficiarele trebuie să se prezinte mai întâi la medicul de familie înscris, apoi cu biletul de trimitere merge