Anunţul cancelariei germane potrivit căruia serviciile secrete americane au spionat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a declanşat suspiciuni la nivel diplomatic între Berlin şi Washington, după recentele acuzaţii asupra supravegherii de date în Franţa de către agenţia de securitate NSA. Dezvăluirea este un afront pentru cancelar care s-a arătat înţelegătoare pe toată perioada scandalului Snowden, a subliniat presa germană.
Joi după-amiază, Guido Westerwelle, ministrul german de Externe, l-a convocat pe ambasadorul american la Berlin pentru a da explicaţii în legătură cu acest subiect. Incidentul a fost făcut public în ajunul summit-ului dedicat pieţei unice digitale, organizat joi şi vineri, la Bruxelles, unde oficialii europeni caută să depăşească neîncrederea alimentată de acuzaţiile de spionaj electronic făcute la adresa Statelor Unite.
Lovitură dată încrederii
După anunţul privind ascultarea mobilului cancelarului german, Merkel a discutat la telefon cu preşedintele Obama pe acest subiect, a declarat Steffen Seibert, purtătorului de cuvânt al şeful guvernului de la Berlin, scrie Mediafax. Seibert a subliniat că Merkel dezaprobă o astfel de practică, catalogată ca inacceptabilă, adăugând totodată că „între prieteni apropiaţi şi ţări partenere de decenii o asemenea supraveghere a unui şef de guvern nu poate exista. Berlinul a avertizat că supravegherea „ar fi o lovitură serioasă dată încrederii reciproce”, iar „astfel de practici trebuie să înceteze imediat”. Ulterior, locatarul de la Casa Albă l-a asigurat pe cancelarul german că SUA „nu supraveghează şi nu vor supraveghea comunicaţiile” acestuia, a precizat, miercuri, Administraţia Obama. Joi, la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Hollande şi cancelarul Merkel au discutat despre dezvăluirile privind spionajul SUA, „pentru a-şi coordona reacţia”, a precizat o sursă dip