Summitul liderilor europeni se deschide, joi, la Bruxelles sub şocul dezvăluirilor de spionaj intensiv ale americanilor în Europa, Franţa şi până la Angela Merkel în Germania, relatează AFP.
Presa germană aprecia joi că această dezvăluire este un afront pentru cancelar, care s-a arătat înţelegătoare de la începutul apariţiei informaţiilor despre spionajul efectuat de NSA.
Guvernul german a anunţat miercuri seara că telefonul mobil al cancelarului "ar putea fi supravegheat de serviciile americane".
Merkel a cerut imediat explicaţii preşedintelui Barack Obama, care a asigurat-o că Statele Unite nu au supravegheat şi nu vor supraveghea comunicaţiile. Liderul german a subliniat că, dacă acest spionaj va fi confirmat, ea îl va considera ca fiind "total inacceptabil" şi că acesta ar aduce "o lovitură gravă încrederii" între cele două ţări.
Anterior, serviciile de informaţii americane au reacţionat la furia exprimată de Franţa şi Mexic cu privire la extinderea spionajului american, asigurând că informaţiile din presă pe acest subiect sunt "inexacte şi înşelătoare".
Potrivit cotidianului Le Monde, Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a strâns peste 70 de milioane de înregistrări de date telefonice ale unor cetăţeni francezi.
Aceste descoperiri în lanţ au loc după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, în primăvară, privind vastul sistem de supraveghere cibernetică american, ce viza în special instituţiile europene.
Chiar dacă problemele referitoare la spionaj ţin de fiecare stat în parte şi nu de UE, mai multe ţări, în special Franţa vor să profite de scandal pentru a grăbi progresele în privinţa propunerii Comisiei Europene privind protecţia datelor, asupra căreia europenii stagnează de mai multe luni.
Bruxelles-ul vrea ca marile grupuri de Internet să obţină consimţământul prealabil al persoanelor pentru utilizarea