Într-o fostă unitate militară din comuna teleormăneană Siliştea Gumeşti îşi duc viaţa 15 călugări, care au şi un club unde se relaxează.
„Chilia” starețului Daniel este, de fapt, un apartament cu pereții plini de icoane și cu portretele sale
În cea mai vestită aşezare din sudul ţării, Siliştea- Gumeşti din judeţul Teleorman - unde s-a desfăşurat acţiunea romanului Moromeţii -, se află cel mai întins aşezământ monahal din România: Mânăstirea Sfântul "Pantelimon". În centrul satului, lângă monumentul dedicat scriitorului Marin Preda, îţi "împiedici" privirea de un indicator bătut pe care este scris: "Cazare gratuită la mânăstire". Cum trecătorii îşi imaginează că ar înnopta într-o chilie modestă, nu iau în seamă această ofertă creştinească.
Călugării boieri
Puţinii curioşi descoperă că mânăstirea se aseamănă cu unul din domeniile boiereşti din secolele XVIII. "Ca şi întindere, cred că este cea mai mare mânăstire din ţară", apreciază stareţul Antonie (51 de ani). Asta, pentru că lăcaşul de cult a luat locul, în 1998, unei baze militare de aviaţie abandonată de Armată în anii '70. "Mi-am zis că ar fi bine să facem o mânăstire aici. Am făcut cereri la Ministerul Apărării şi, într-un final, s-a rezolvat", explică mândru stareţul Antonie.
Intrarea pe domeniul Mânăstirii Sfântului Pantelimon din Siliștea Gumești Teleorman
"Domeniul" adună vreo şase clădiri - foste garnizoane, o cantină, două grajduri, pistă pentru avione şi vreo 10 hectare de teren. Aşa se face că sala de curs unde aviatorii comunişti învăţau să bombardeze casele capitaliştilor a devenit acum loc sfânt, este paraclis - biserica mânăstirii. Apartamentele gradaţilor care cereau soldaţilor să-şi dea viaţa pentru Nicolae Ceauşescu au devenit locuinţele călugărilor. Fostele camere ale soldaţilor, pline cu postere cu Angela Similea, au ajuns odăi ale oaspeţilor şi ale ce