Grupul german Praktiker, al doilea jucător din piaţa locală de bricolaj, este implicat, alături de alte companii din piaţa de profil, într-o anchetă a Consiliului Concurenţei ce s-ar putea lăsa cu amenzi de ordinul zecilor de milioane de euro.
În ciuda faptului că, cel puţin din exterior, piaţa de profil arată extrem de competitivă, cu numeroşi jucători care luptă pentru cotă într-un domeniu al construcţiilor aflat în declin, autorităţile au ajuns să investigheze aspecte anti-concurenţiale.
"Autorităţile antitrust din România investighează în prezent mai multe companii, inclusiv Praktiker România, pentru un potenţial comportament anti-concurenţial. Investigaţia ar putea fi finalizată în primăvara anului 2013. Compania a fost deja chestionată cu privire la acest lucru, iar în prezent realizează propria investigaţie", afirmă reprezentanţii grupului german în raportul financiar al companiei.
Raportul arată totodată că vânzările din România ale grupului german s-au ridicat anul trecut la 142,3 mil. euro, în scădere cu 6,6%, în euro, comparativ cu nivelul din 2011, în timp ce în lei declinul a fost de doar 1,8%.
"Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei din România, dacă se va ajunge la concluzia că Praktiker România a fost implicată în comportamentul anti-concurenţial, compania ar putea fi amendată cu o valoare reprezentând 8% din veniturile realizate în ultimul an fiscal, la fel ca toate companiile implicate în acest dosar", mai spun reprezentanţii Praktiker, astfel că nivelul amenzii ar putea depăşi 10 milioane de euro doar în dreptul Praktiker.
Alături de Praktiker, pe lista celor mai mari jucători din piaţa locală de bricolaj se află companii precum Dedeman (cu acţionariat românesc), Bricostore (Franţa), BauMax (Austria), OBI (Germania) sau Hornbach (Germania).
Investigaţia la care Praktiker face referire în rap