Parlamentarii europeni şi diplomaţii Organizaţiei Naţiunilor Unite au dezbătut azi la Cluj-Napoca probleme globale. Nu vorbim despre adevăratul for legislativ, ci de unul format din studenți şi elevi proveniți din toate colțurile lumii. Aceștia au simulat activitățile instituţiilor, iar procedurile au fost urmate ca la carte.
În cadrul Parlamentului, tinerii s-au organizat în grupuri politice, iar în cadrul ONU în comitete și consilii. Au dezbătut teme precum șomajul, corupția, politica agricolă a Uniunii Europene sau actuala situație din Siria.
Deşi este doar o simulare tinerii parlamentari îşi joacă rolurile cu foarte mare seriozitate.
„Noi, la fel ca la Naţiunile Unite, am promovat pacea şi securitatea. Suntem aici ca să învăţăm cum să negociem, cum să ajungem la consens şi să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm astăzi”, a spus unul dintre studenţii care au participat la simulări.
„Eu sper să devin diplomat. Dacă voi reuşi, vot încerca să dezvolt relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană”, a delarat un student din Ucraina.
Printre particpanţi s-a aflat Cătălin, care la doar 16 ani şi-a asumat funcţia de diplomat.
„Este vorba de nişte abilități foarte importante pe care nu le poți deprinde chiar de la școală sau din cărți. Îți trebuie o experiență practică. Mi-ar plăcea să am o carieră în diplomație, să reprezint o anumită țară sau o anumită companie. Nu sunt sigur dacă chiar vreau să ajung în Parlamentul Europei, dar cu siguranță mi-ar plăcea o carieră similară”, a spus Cătălin.
Scopul proiectului este acela de a-i familiariza pe studenţi şi pe tinerii participanţi cu regulile de procedură şi cu modul de organizare atât al Naţiunilor Unite cât şi a Parlamentului european.
„Este a IV-a ediţie şi acum participă la proiect tineri din peste 10 state. În total, în cele patru ediţii am reuşit să aducem în Cluj participa