Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a găzduit, joi după-amiază, expoziţia de fotografie "Roşia Montană - Ochiul care plânge", semnată de patru artişti orădeni: Teodor Radu Pantea, Adela Rusu, Gheorghe Petrilă şi Cristian Ene.
Fotograful Teodor Radu Pantea a recunoscut publicului orădean prezent la vernisaj că vizitează Roşia Montană încă din 1994, adică dinainte de proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation de a exploata cu cianuri aurul de aici. "Am avut o revelaţie găsind această localitate cu o amprentă unică. (...) Această degradare a localităţii s-a desfăşurat sub ochii mei, constatând de fiecare dată cum clădiri care erau iniţial în stare foarte bună se degradau. Nu întrevedeam spectrul care plana pe atunci invizibil asupra localităţii", a povestit artistul. Convins că "într-o ţară normală" o astfel de localitate ar fi conservată "casă cu casă", Pantea a precizat că pentru Roşia Montantă "amândoi ochii ar trebuie să ne plângă", pentru că "această localitate va dispărea total sau parţial şi este o imensă, ireaparabilă pierdere".
Cei prezenţi au putut urmări apoi un scurt clip video, "Roşia", realizat de Florin Cofar, un medic stomatolog care a copilărit la Roşia Montană şi prin care arată chiar degradarea acestui loc şi pericolul cianurilor.
Între sunete de vioară, cântate de Thurzo Sandor Jozsef, spectatorii au aflat şi detalii despre proiectul RMGC de la geologul Eleonora Mircescu, iar apoi au vizionat şi expoziţia propriu-zisă.
Nu în ultimul rând, cei prezenţi, inclusiv fotografii care şi-au prezentat imaginile, s-au întrebat dacă protestele anti-exploatări la Roşia Montană au vreun rost. Răspunsul unanim acceptat a fost că, chiar dacă nu ştiu ce rezultate vor avea protestatarii, în mod cert proiectul nu se va opri dacă oamenii nu fac nimic.
Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a găzduit, joi după-amiază, expoziţia de f