Victor Ponta a înțeles foarte bine cum stau treburile în politică. Degeaba pui în aplicare niște măsuri urgente, dureroase, dar singurele a fi în stare să îndepărteze țara de pe buza prăpastiei, când poți sta liniștit, cocoțat pe muntele de interese personale și de partid, gestionându-le, iar prostimii să-i livrezi baliverne, palavre, povești, invenții, într-un cuvânt să manipulezi.
Nici nu e greu, ținând cont că cvasitotalitatea presei îti este aservită, rebelii fiind pedepsiți cu falimentul, blocarea conturilor sau alte chestiuni dintr-astea mărunte.
Din multitudinea de metode și instrumente utilizate de al nostru prim-ministru mă voi opri aici asupra celui care-i e cel mai pe plac, și anume ”Mitul Complotului” sau ”Conspirația.”
Voi încerca să explic ce este și cum funcționează. Fie că se detaşează complet de realitate, fie că se bazează cel puţin parţial pe fapte obiective, mitul politic este o reprezentare a lumii. De fapt, imaginarul social produce o interpretare a realului, având drept scop acoperirea unui domeniu în care indivizii nu deţin informaţie. Acest tip de fabulaţie sau deformare deţine o funcţie explicativă, referindu-se la comportamente, fundamentând instituţii sau forme de putere şi legitimând conducători.
Rețeta e simplă: se ia una bucată persoană, grup de persoane, instituție politică, Traian Băsescu în cazul de față. Se demonizează până la paroxism, la foc mic, sau mare, în funcție de câte trusturi de presă ai la degetul mic și se servește astfel ca dumicătură pentru oricine care îndrăznește să-ți pună la îndoială, pe bună dreptate dealtfel, toate deciziile proaste și insuccesele ce-ți urmăresc pas cu pas activitatea.
Astfel, fie că falimentezi Hidroelectrica, fie că vinzi pe bucăți Oltchimul, sau CFR Marfă, de vină e Băsescu. Cresc impozitele, scade puterea de cumpărare, șomajul urcă, de vi