Zi de sãrbãtoare mare în comunitatea româneascã destul de numeroasã şi oraşul sârbesc Zajecear. Aici a fost deschisã oficial prima bibliotecã de carte româneascã. Sub titulatura de Casa de Culturã Româneascã de la Zajecear, noua instituţie este fondatã în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. Tot aici vor avea loc şi cursuri de week-end de limba românã cu elemente de culturã şi istorie naţionalã. Inaulgurarea s-a bucurat de o prezenţã masivã.
Ziua de joi, 17 octombrie 2013, va rãmâne ca un moment de referinţã pentru românii din Valea Timocului, în lupta lor pentru afirmarea identitãţii culturale, lingvistice şi religioase. A fost momentul în care s-a deschis oficial „Casa de Culturã Româneascã de la Zajecear”. Proiectul a fost implementat de cãtre asociaţia bãcãuanã „Unlimited Connection” cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.
Proiectul îşi propune pe lângã o bibliotecã de carte româneascã, preponderent destinatã copiilor, şi organizarea de cursuri de limba românã, dar şi formarea unui puternic centru cultural şi spiritual românesc într-o zonã în care trãiesc peste 40.000 de etnici români, zona comunei Zajecear. „Vorbeşte româneşte despre istorie, comunicare, limba românã, religie, fotografie şi educaţie civicã!” – acesta este îndemnul gazdelor casei de Culturã Româneascã de la Zajecear.
Moment istoric
Importanţa deosebitã a evenimentului şi caracterul de moment istoric, au fost marcate şi de prezenţa unui public numeros, pentru care sala bibliotecii devenise neîncãpãtoare, dar şi a reprezentanţilor MAE, DPRRP, a câtorva parlamentari români şi a reprezentanţilor comunitãţii româneşti din Timoc, printre cei mai reprezentativi fiind preotul român Boian Alexandrovici. Di