Ce se intampla in urmatoarele situatii? A. Sunt chirias dar pretind ca sunt nepot si stau gratis la proprietar, fara sa incheiem contract de inchiriere. B. sunt chirias, am cu proprietarul doar contract de comodat. C. Am contract de inchiriere cu proprietarul, dar e numai o hartie de mana, neinregistrat la Fisc. Ce face statul in aceste situatii?
De la 1 ianuarie, romanii care au apartamente inchiriate vor trebui sa plateasca contributii pentru asigurari de sanatate (CAS). Masura a fost inclusa in acordul incheiat cu Fondul Monetar International si ar urma sa produca venituri pentru sistemul de sanatate. In acelasi timp, este vazuta ca un instrument fiscal ce va compensa scaderea veniturilor la bugetul statului cauzata de reducerea TVA-ului in panificatie.
Insa un fenomen e vizibil in jurul nostru, e o realitate evidenta: proprietarii care se duc sa isi plateasca la Administratia Financiara impozitul pe chirie sunt rari. Daca de la 1 ianuarie vor trebui sa plateasca suplimentar si CAS-ul, e extrem de probabil ca numarul lor se va rari si mai mult.
Am incercat sa obtinem de la Ministerul de Finante un raspuns la intrebarile de mai sus, care insa se lasa asteptat. ANAF-ul nu ne-a furnizat decat cifrele impozitelor colectate de stat in ultimii trei ani din chirii. Astfel, 369.638.364 lei au fost colectati in 2010, 377.383.593 lei in 2011 si 387.176.491 lei in anul 2012.
Am stat de vorba cu Florin Citu, economist, Vlad Ghinescu, consultant fiscal la Tuca Zbarcea & Asociatii si George Niculescu, expert fiscal la Romaniantax, carora le-am expus cele trei situatii de mai sus si i-am provocat sa dea raspunsuri in locul statului.
Cum se inhata CAS-ul de la proprietari. Arestari si campanii mediatice
Florin Citu crede ca va urma o campanie media care sa-i convinga pe proprietari sa vina de buna voie la Fisc