Militarii din Garnizoana Focșani, veterani, reprezentanți ai autorităților publice locale, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și subprefectul Cristi Misăilă, șefi de instituții, dar și foarte mulți elevi de la școlile din Focșani au participat ieri, la Simpozionul - Armata României - trecut, prezent și viitor, organizat la Casa Armatei, din Focșani, cu ocazia Zilei Armatei României, zi care se sărbătorește în fiecare an pe data de 25 octombrie. În cadrul simpozionului a fost prezentată însemnătatea zilei de 25 octombrie și a fost făcută o trecere în revistă a istoriei bogate a Garnizoanei Focșani.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul numărul 381 din 1 octombrie 1959. Această zi marchează data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străină. Deşi acest teritoriu fusese preluat iniţial de administraţia sovietică, fiind retrocedat României pe 9 martie 1945, în ziua de 25 octombrie 1944 Armata Română a trăit un moment înălţător, prin atingerea hotarului firesc al patriei.
După prezentările militarilor, a venit rândul veteranului de război plutonier major (r) Vasile Axinte să povestească prin ce a trecut. Simpozionul s-a încheiat cu înmânarea cupelor, jurnaliștilor clasați pe podium la concursul de tir, organizat în poligonul de la Slobozia Ciorăști.
Manifestările dedicate Zilei Armatei României vor continua și astăzi. Cu începere de la ora 11.00, la Mausoleul din Sud va avea loc o ceremonie militară de sărbătorire a Zilei Armatei României, iar după amiază, fanfara militară va susține un concert la foișorul din Piața Unirii.
„Armata Română”
Armata mea... Este Armata Română Pe tehnica ei Este stăpână... E deja „Armată bătrână” Armată străbună... Armata noastră Română Clădită în lupte... În exerciții și aplicații Cu vecinii și