Pacienții care sună la 112 ar putea fi direcționați către cabinetele medicilor de familie.
Proiectul de lege privind pachetul de bază al serviciilor medicale acordate asiguraților și neasiguraților ar putea aduce schimbări majore și în ceea ce privește activitatea serviciilor de ambulanță. Pentru a micșora presiunea pusă pe spitale de pacienții care nu reprezintă urgențe, dar care sunt aduși la spital cu ambulanța, Ministerul Sănătății vrea să introducă garda la domiciliu pentru medicii de familie.
Teoretic, conform proiectului, dacă un pacient sună la 112, în funcție descrierea afecțiunii de care suferă apelantul, acesta ar putea fi redirecționat către un medic de familie sau un centru de permanență. Dacă unii medici susțin această idee, alții cred că se complică și mai mult sistemul sanitar. “Un astfel de sistem a mai fost cu mai mulți ani în urmă. Este mai bine așa, pentru că nu toți cei care apelează la ambulanță sunt urgențe majore. Oricum, și noi suntem căutați noaptea de către pacienți, pentru sfaturi, și în afara serviciului, ceea ce înseamnă tot un fel gardă la domiciliu”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
“Aceste propuneri sunt dintr-un alt film. În primul rând, ca să poți stabili dacă este o urgență minoră trebuie să ai cunoștințe medicale. Ori, cum poate stabili un dispecer ce este o afecțiune minoră și ce este o urgență. Lumea trebuie să înțeleagă foarte clar că numărul de telefon 112 este numai pentru urgențe majore. În altă ordine de idei, de unde vor fi bani pentru plata acestor gărzi la domiciliu? Conform legii, gărzile la domiciliu se plătesc cu 50% din valoarea unei gărzi la spital sau la cabinet. Cred că oricui i-ar conveni să facă numai gărzi la domiciliu. O altă problemă o reprezintă baza de date. Sistemul se va complica și mai mult dacă vom introduce în