Lipsa înţelegerii reciproce reprezintă principalul obstacol în calea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Iran şi ţările occidentale, consideră Excelenţa Sa Bahador Aminian Jazi, ambasadorul Iranului în ţara noastră. "Dacă nu reuşim să ne înţelegem între noi, acest lucru poate să creeze percepţii reciproce eronate, care ne afectează acţiunile. Trebuie să încercăm să depăşim acest obstacol şi să promovăm o colaborare mai strânsă", ne-a declarat domnia sa, la finalul conferinţei internaţionale "Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu - Puncte de vedere iraniene", care a avut loc pe 23 şi 24 octombrie.
Scopul evenimentului, potrivit ambasadorului iranian, a fost să prezinte perspectiva Teheranului asupra problemelor cu care se confruntă Orientul Mijlociu, dar şi a oportunităţilor pe care zona le prezintă către ţările din Uniunea Europeană (UE). Domnia sa a afirmat: "Noi suntem parte a acestei regiuni, ceea ce ne permite să o înţelegem mai bine decât actorii aflaţi la distanţă mai mare. De asemenea, Iran este singura ţară din Orientul Mijlociu care are o democraţie reală, participativă, unde vocea cetăţenilor este ascultată de autorităţi. Acest lucru ne recomandă drept un bun partener pentru Uniunea Europeană, în demersul său de a afla ce cred locuitorii regiunii".
Una dintre principalele ameninţări pentru Orientul Mijlociu îl reprezintă extremismul religios, pe care şi Iran încearcă să îl combată, arată Bahador Aminian Jazi. "Din nefericire, în trecut, ţările occidentale au ajutat la dezvoltarea unora dintre organizaţiile extremiste cu care ne luptăm astăzi", susţine ambasadorul, care a continuat: "Ascensiunea talibanilor, spre exemplu, este o consecinţă a politicii pe care Vestul a dus-o în Afganistan. Acum, aceştia sunt foarte puternici, nu doar în Afganistan, ci şi în Pakistan. În Siria, unele grupări rebele sunt afiliate al-Qaeda şi, cu toate acestea, primesc