Sute de mii de români, transformaţi în acţionari de marile procese de privatizare în masă din anii ’90, sunt datori la stat cu sume importante, pentru câştiguri de câţiva lei. Măsura este neconstituţională! Sursa: Vlad Stănescu
Sute de mii, poate milioane de români, care au câteva acţiuni la o companie şi primesc dividende, fără a înregistra alte forme de venit, sunt obligaţi să plătească statului contribuţie la sănătate. Aceasta nu poate fi mai mică de 44 de lei (5,5% din salariul minim), potrivit legii. Chiar dacă dividendele încasate sunt de numai câţiva lei.
Situaţia cea mai gravă este a celor transformaţi de stat în acţionari în anii ‘90, prin programul de privatizare în masă. Mulţi nici nu mai ştiu de acţiunile pe care le deţin. Majoritatea sunt acţionari ai Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF).
Circa 500.000 de români sunt obligaţi să plătească contribuţia la sănătate pentru că nu au altă formă de venit. Presa a dezbătut în ultimele zile subiectul după ce Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a semnalat situaţia. Ducând mai departe investigaţia, EVZ a aflat că este vorba despre o contribuţie pe care statul o încasează încălcând prevederile Curţii Constituţionale!
CASS de minim 44 lei, interzis
Neconstituţionalitatea aplicării unei contribuţii de minimum 44 de lei (5,5% din salariul minim) ne-a fost semnalată chiar de angajaţii SIF-urilor. Aceştia au fost asaltaţi în ultimul timp de acţionari, care întreabă de ce sunt obligaţi să achite o contribuţie atât de mare, pentru un venit derizoriu.
În decizia Curţii Constituţionale (CC) 335/2011 se semnala faptul că plata unei contribuţii mai mari decât venitul realizat este neconstituţională. Curtea obliga legiuitorul să nu mai fixeze contribuţia la cel puţin 44 de lei. În schimb, legiuitorul nu s-a conformat deciziei! În variantele ulterioare de lege