Joi, 24 octombrie, în prezenţa oficilităţilor judeţene, reprezentanţii primăriei Iordăcheanu au inaugurat Ansamblul Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila, ale cărui lucrări de restautare au fost finalizate recent, cu fonduri europene, prin Consiliul Judeţean Prahova.
Restaurarea mănăstirii a început în anul 2009, iar valoarea proiectului a fost de 8.424.377 lei. Lucrările au cuprins consolidarea şi refacerea totală a zidurilor de incintă, dispărute în proporţie de 75%, renovarea şi consolidarea casei monahale din care se mai păstrau numai zidurile parterului, restaurarea picturii murale a bisericii, dar şi restaurarea tuturor celorlalte anexe ale mănăstirii, inclusiv a clopotniţei în care s-au păstrat unele elemente originale.
„Este cea mai veche mănăstire din zonă, ridicată la 1532. Un loc de o importanţă istorică, dar şi religioasă, fiind mănăstirea în care voievodul Mihai Viteazul şi-a găsit momente de reculegere înaintea bătăliei de la Bucovel. Mănăstirea Vărbila este atât loc de pelerinaj pentru turişti şi credincioşi din toată ţara, cât şi biserica de mir a creştinilor din satul Vărbila", ne-a declarat Ioan Poiană, primarul comunei Iordăcheanu.
„Prima etapă a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila datează la începutul secolului al XVI-lea, o altă etapă de refacere se datorează boierilor Filipeşti, iar la 1850 a mai avut loc o refacere cauzată de distrugerile din cutremurul de la 1838 şi datorată stareţului din vremea aceea. Este un ansamblu expresiv care prezintă integrate etape diferite stilistice şi aritecturale şi, prin acest repertoriu variat este foarte atractivă. Pictura s-a restaurat, s-a păstrat şi pictura de la 1550 - sunt suprafeţe importante pe catapeteasmă, 1650 şi 1850, s-a refăcut integral boltirea beciului destinat păstrării butoaielor cu vin, s-a restaurat şi parterul casei în care sunt amenajate spaţii expoziţionale