Datele cu care a plecat Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate, acum adăpostit de Rusia, continuă să creeze prejudicii grave SUA.
Washingtonul încasează lovitură după lovitură şi mai grav este că, în ultimul timp, acestea răspândesc neîncrederea în rândul aliaţilor europeni ai Americii, într-un moment delicat, când SUA şi UE negociază încheierea unui accord de liber schimb, iar Uniunea urmărşte extinderea Parteneriatului Estic spre fostele republici sovietice, Ucraina şi Moldova.
Miercuri seara, Cancelaria germană a anunţat că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost probabil interceptat de serviciile de spionaj americane. Şefa Executivului de la Berlin l-a sunat pe preşedintele Barack Obama, pentru i-a cere explicaţii.
„Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă“, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.
Şeful Casei Albe i-a transmis Angelei Merkel că serviciile de informaţii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, dar, cu toate acestea, ministrul german de Externe l-a convocat, joi după-amiază pe ambasadorul american. Presa germană scrie că această dezvăluire este un afront pentru cancelar, care s-a arătat înţelegătoare de la începutul apariţiei informaţiilor despre spionajul efectuat de NSA.
Summit-ul UE, sub şocul dezvăluirilor
De altfel, summitul liderilor europeni s-a deschis, joi, la Bruxelles sub şocul dezvăluirilor de spionaj intensiv ale americanilor în Europa. Germania este ultima adăugată pe lista statelor de prim-plan din UE nemulţumite de activităţile de spionaj ale NSA, după ce „Le Monde“ a dezvăluit că peste 70 de milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate în Franţa într-o singură lună, iar în Italia mocneşte un s